Greek English

left slogan

  • 00
  • 0
  • 1

Κυπρίνος (Carp)

carpΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Cyprinidae

ΓΕΝΟΣ: Cyprinus

ΕΙΔΟΣ: Cyprinus Carpio

ΚΟΙΝΟ ΟΝΟΜΑ: Κυπρίνος, Γριβάδι, Carp

 

Ο κυπρίνος (cyprinus carpio) κατάγεται απ’ την Ασία. Σύμφωνα με όσα λένε κάποιοι ο κυπρίνος μεταφέρθηκε στην Ευρώπη απ’ την Μικρά Ασία.

Σήμερα είναι ένα κοινό ψαρι γενικά σε όλη την Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις λίμνες μας.

Το γριβάδι όπως είναι γνωστό στην πλειοψηφία των ψαράδων, μένει περισσότερο στα στάσιμα νερά, λίγο – πολύ βαθιά και πλούσια σε υποβρύχια βλάστηση. Του αρέσουν τα ζεστά νερά όπου μετακινείται οκνηρά, ψάχνοντας για τροφή στο βυθό ή πιο σπάνια στα μεσόνερα και την επιφάνεια.

Μπορεί να ζήσει σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους 2ºC και 25ºC αλλά η θερμοκρασία που προτιμά κυμαίνεται γύρω στους 20ºC. Επειδή το ποσοστό οξυγόνου στο νερό είναι αντιστρόφως ανάλογο με την θερμοκρασία του, ενώ η θερμοκρασία την οποία προτιμούν οι κυπρίνοι είναι γύρω στους 20-22ºC, είναι φανερό πως αυτά τα ψάρια δεν έχουν μεγάλη ανάγκη οξυγόνου που εξασφαλίζεται κατά κάποιο τρόπο από την υποβρύχια βλάστηση.
Η όρεξη του κυπρίνου μεγαλώνει σε σχετικά ζεστά νερά. Όταν η θερμοκρασία των νερών κατεβαίνει από τους 15ºC αυτό το ψάρι εκδηλώνει πολύ μικρότερη πείνα. 

Τους κρύους μήνες ο κυπρίνος αποσύρεται σε ιδιαίτερες γωνιές και μέρη με βαθιά νερά όπου ξεχειμωνιάζει. Στα μέρη όπου ο βυθός αποτελείται από πολλή λάσπη, μπορεί κιόλας να βυθιστεί σ’ αυτήν, τουλάχιστον ένα μέρος του και μένει ακίνητος μέχρι αργά την άνοιξη, οπότε και η θερμοκρασία του νερού θα έχει ανέβει σε τέτοιο βαθμό που να γίνεται άνετη η έρευνα τροφής.

 

common-carp-skin

 

Χαρακτηριστικά

 

Είναι ένα αρκετά γερό ψάρι, εφοδιασμένο με ένα χοντρό κεφάλι και ένα σώμα εξαιρετικά μυώδες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες από κυπρίνους, εκτός από την αρχική, που έχει σώμα με λέπια όπως του Κέφαλου.

Όλες αυτές οι ποικιλίες που έχουν διαφορετικές διαστάσεις και αναλογίες, είναι εντούτοις παρόμοιες εξαιτίας ορισμένων όμοιων χαρακτηριστικών: μεγάλα πτερύγια, ιδιαίτερα αναπτυγμένο ουριαίο πτερύγιο, πλατύ και γερό ραχιαίο πτερύγιο, που στο μπροστινό μέρος έχει μια πολύ αιχμηρή ακτίνα, σαρκώδες στόμα με δύο πολύ μικρά μουστάκια με καστανό και μερικές φορές πρασινωπό χρώμα.

Όλα τα γριβάδια φτάνουν σε πολύ μεγάλες διαστάσεις, αλλά ανάμεσα σε όλες τις ποικιλίες αυτή που φτάνει στις μεγαλύτερες, είναι εκείνη με τα μεγάλα διάσπαρτα λέπια που μπορεί να έχει βάρος πάνω από 35 κιλά και μήκος μεγαλύτερο από 1 μέτρο.

 

Διατροφή

 

Οι κυπρίνοι τρώνε απ’όλα, όπως όλα σχεδόν τα κυπρινιδή. Μπορούν να πάρουν στη διατροφή τους οτιδήποτε, συμπεριλαμβανόμενα τα οστρακόδερμα, τις κάμπιες, τα έντομα, τα αυγά ψαριών, το γόνο, απομεινάρια χόρτων και άλλα πράγματα που από πρώτη όψη θα μπορούσαν να φανούν ακατάλληλα για τη διατροφή τους

Έχει μεγάλη ευκολία να κατακερματίζει με τα γερά φαρυγγικά δόντια του ουσίες, που για άλλα ψάρια, θα ήταν δύσπεπτες και δεν φοβάται, συνεπώς, να τραφεί ακόμη και με ογκώδεις τροφές.

Γι’ αυτούς τους λόγους κι εξαιτίας της συνεχής ζήτησης της τροφής (που χαρακτηρίζει την καθημερινή του ζωή), ο κυπρίνος μεγαλώνει πολύ γρήγορα και φτάνει τις εξαιρετικές διαστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

carp-on-the-fly

 

Αναπαραγωγή

 

Το γριβάδι αναπαράγεται κανονικά τον μήνα Ιούνιο αλλά σε μερικά νερά η γονιμοποίηση αρχίζει τον Μάιο και σε άλλα πολύ κρύα τον Ιούλιο.

Για την αναπαραγωγή αυτό το ψάρι έχει ανάγκη τουλάχιστον 18ºC θερμοκρασίας και η γονιμοποίηση διευκολύνεται εξαιρετικά από πιο ψηλή θερμοκρασία.

Με 22-23ºC παρατηρούνται οι ιδεώδεις συνθήκες για την εναπόθεση των αυγών και το γρήγορο άνοιγμά τους. Το γριβάδι που σκοπεύει στην αναπαραγωγή πλησιάζει στην όχθη, περιπλανιέται σε ρηχά νερά, κοντά στα μέρη που έχει πολλούς καλαμώνες, μέσα στους οποίους χτυπιέται αδιάκοπα στην προσπάθεια του να ελευθερωθεί από τα αυγά.

Ενώ αυγά του κυπρίνου είναι σχετικά μικρά, ο αριθμός τους είναι πάντα σχεδόν μεγάλος, περίπου κάτω από 50.000, ενώ πολύ συχνά οι μεγάλοι κυπρίνοι μπορούν να εναποθέσουν 120-130.000 αυγά. Μερικοί υποστηρίζουν πως μια «μητέρα» βάρους 8-10 κιλών μπορεί να εναποθέσει ακόμη και 500.000 αυγά.

Τα αυγά του παραμένουν σε επώαση περίπου για μια εβδομάδα και μερικές φορές λιγότερο, πάντα σε σχέση με την θερμοκρασία του νερού.