Greek English

left slogan

  • 00
  • 0
  • 1

Fly Fishing για Λαυράκια σε Εκβολές Ποταμών

20150103 085852
Σε μια χώρα που περικλείεται από θάλασσα, όπως η Ελλάδα, θα ήταν αστείο να αναφερόμαστε μόνο για το FlyFishing στα γλυκά νερά!

Οι ελληνικές θάλασσες διαθέτουν πολλά ειδή ψαριών που μπορούμε να κυνηγήσουμε σχετικά εύκολα με την τεχνική αυτή! 

Ένα από τα πιο γνωστά και περιζήτητα θαλασσινά είδη είναι το Λαυράκι (dicentrarchus labrax).

 

Γνωστό από την αρχαιότητα, κατοικεί σχεδόν σε όλους τους θαλάσσιους βιοτόπους και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θηράματα της Μεσογείου. Ψαρεύεται με όλες τις τεχνικές ψαρέματος και είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή θηράματα για δυο σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι η "εξυπνάδα" που το διακρίνει διότι μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμοστεί σε ανθρώπινες κατασκευές που προσφέρουν τροφή και προστασία (όπως π.χ. λιμάνια) αλλά και στην ανθρώπινη παρουσία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα σε πολλά λιμάνια να βλέπουμε λαυράκια, ακόμα και μεγάλων διαστάσεων, να "βολτάρουν" ανέμελα ανάμεσα στις βάρκες αδιαφορώντας για την ανθρώπινη παρουσία. Φυσικά, ένα λαυράκι που έχει συνηθίσει τον άνθρωπο πολύ δύσκολα θα πιαστεί με οποιοδήποτε δόλωμα, τεχνητό ή ζωντανό.

 

20141214 102559 zpsq8rx8pvc

 

Ο δεύτερος λόγος που κάνει αυτό το είδος ψαριού τόσο δημοφιλές είναι το μεγάλο μέγεθος που μπορεί να φτάσει. Το μεγαλύτερο λαυράκι που έχει πιαστεί σε καλάμι είναι τα 10kg (στην Γαλλία σύμφωνα με την IGFA: International Game Fish Association), οι ιχθυολόγοι, παρόλα αυτά, υποστηρίζουν ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15kg βάρος. Σίγουρα δε θα βρούμε εύκολα τόσο μεγάλα μεγέθη αλλά μέχρι 3-4kg είναι πολύ κοινά σε εκβολές ποταμών καθώς και λιμανάκια.

Δυστυχώς, το μειονέκτημά του είναι η έλλειψη δύναμης σε σχέση με άλλα θαλασσινά είδη. Ψάρια μεγέθους μέχρι 700g μετά από μία αρχική αστραπιαία δύναμη που κρατάει δευτερόλεπτα γρήγορα παραδίνονται και έρχονται στα χέρια μας. Η έλλειψη αυτή ισοσταθμίζεται από την δυσκολία πλανέματος ακόμα και δειγμάτων μικρών διαστάσεων και φυσικά από την ευκολία εύρεσης αντίστοιχων μεγάλων διαστάσεων. Έτσι, ένα λαυράκι 2kg θα προσφέρει μια αξιόλογη μάχη.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα λαυράκια κατοικούν σχεδόν σε όλους τους θαλάσσιους βιοτόπους και σε όλα τα βάθη χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Θα τα βρούμε σε πολύ καθαρά νερά όπως για παράδειγμα σε βραχώδες καταγάλανες παραλίες αλλά και σε πολύ βρώμικα νερά όπως πολυσύχναστα λιμάνια όπου η μόλυνση παίζει κυρίαρχο ρόλο.

 

DSCN0884

 

Εκβολές ποταμών

H τεχνική του fly-fishing στην θάλασσα έχει κάποιες απαιτήσεις και παρότι θα μπορούσαμε να κυνηγήσουμε το λαυράκι σε όλους τους βιοτόπους που κατοικεί προτιμήσαμε εν τέλει τις εκβολές των ποταμών. Ένα περιβάλλον σαν αυτό μας προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.

Το βασικό πλεονέκτημα ενός τέτοιου βιοτόπου είναι αρχικά οι μικρές αποστάσεις, έπειτα το γεγονός ότι τα ψάρια βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα μας και τέλος, πολλές φορές οι βολές μας δεν ξεπερνάν τα 4 μέτρα.

Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε υφάλμυρα νερά αλλά και σε θαλασσινά, μπορούμε δηλαδή να ψαρέψουμε στο ποτάμι αλλά και στη θάλασσα. Έτσι μας επιτρέπεται και το περπάτημα μέσα στο νερό, καθ’ ότι το βάθος των νερών συνήθως δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Το γεγονός αυτό μας δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες και μας απαλλάσσει παράλληλα από την στατικότητα που θα αντιμετωπίζαμε σε "αστικούς" βιοτόπους όπως τα λιμάνια.

 

DSCN0894

 

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των εκβολών προκύπτει από τις απαιτήσεις του ίδιου του τόπου οι οποίες εναρμονίζονται απόλυτα με την τεχνική που χρησιμοποιούμε. Με λίγα λόγια, αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στην "ησυχία" η οποία απαιτείται για ένα τέτοιου είδους ψάρεμα. Τα λαυράκια είναι πολύ καχύποπτα οπότε η προσέγγιση μας θα πρέπει να είναι εφάμιλλη αυτής της άγριας πέστροφας. Εδώ θα μας βοηθήσει και η τεχνική του fly-fishing που μας δίνει την δυνατότητα να προσεγγίσουμε το κάθε σημείο με λεπτό χειρισμό και να αποφύγουμε, έτσι, κάθε πιθανό εκφοβισμό του θηράματός μας.

 

DSCN0922

 

Εξοπλισμός

Εφόσον επιλέξαμε τον βιότοπο που θα ψαρέψουμε μένει να δούμε τί εξοπλισμό θα χρησιμοποιήσουμε. Το καλάμι θα πρέπει να έχει βάρος ορμιάς από 7w (w: weight) μέχρι 9w με ιδανικότερο βάρος το οχτώ (8w) και μήκος 9-9,6 πόδια. Αυτό για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί οι μύγες που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να έχουν αρκετό βάρος οπότε η ορμιά χρειάζεται την ανάλογη δύναμη/βάρος για να τις μεταφέρει και δεύτερον, γιατί είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε θηράματα μεγάλου βάρους σε περιβάλλον με πολλά σκαλώματα οπότε και θα χρειαστούμε αρκετή δύναμη από το καλάμι για να τα κοντράρουμε.

Το μηχανάκι που θα χρειαστούμε θα πρέπει να είναι large arbor (μεγάλης διαμέτρου). Τα φρένα δεν χρειάζεται να μας απασχολήσουν τόσο. Ένα απλό σύστημα φρένων είναι αρκετό να διακόψει το φευγιό του λαυρακιού. Παρόλα αυτά συνίσταται να έχουμε ένα καλό σύστημα φρένων γιατί ψαρεύοντας στη θάλασσα είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε κάποιο άλλο είδος ψαριού με πολύ περισσότερη δύναμη.

Η ορμιά που θα προτιμήσουμε θα εξαρτηθεί πολύ από τις ανάγκες του βιοτόπου αλλά και από την μεθοδολογία της "μύγας" που θα χρησιμοποιήσουμε. Καλό θα είναι λοιπόν να έχουμε τρεις ορμιές, μια για κάθε περίπτωση (βυθιζόμενη, επιπλέουσα, ημιβυθιζόμενη) έτσι ώστε να μπορούμε να ψαρέψουμε σε οποιοδήποτε βάθος.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εξοπλισμένοι με μπότες (waders). Το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσουμε είναι λασπώδες και υγρό οπότε οι μπότες θα μας προσφέρουν ευκολία κίνησης αλλά και νέες ευκαιρίες σε μέρη που χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε.

 

20141026 102333 zpsvtm6vxd7 1

 

Oι μύγες

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, στην τεχνική του fly-fishing τα τεχνητά δολώματα, ή αλλιώς μύγες, δεν είναι ποτέ προκαθορισμένα. Αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν ψαρεύουμε το ίδιο θήραμα κάθε περίπτωση (βιότοπος-εποχή) είναι διαφορετική, έτσι και οι μύγες μας θα πρέπει να είναι “εφαρμοσμένες” πάνω σε αυτήν τη λογική. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον μετά από αρκετή παρατήρηση της διατροφής του θηράματός μας την οποία θα πρέπει έπειτα να μεταφέρουμε με την σωστή μεθοδολογία στην μέγγενη δημιουργώντας την κατάλληλη μύγα.

Η διατροφή των λαυρακιών περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος από μικρά ψάρια, καρκινοειδών και γενικότερα ό,τι μπορεί να προσφέρει ένα εύκολο γεύμα ακόμα και αν προέρχεται από την ξηρά. Δεν αποτελεί ποτέ μία σταθερή διατροφή και αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζουν αλλά και με την εποχή. Εμείς θα πρέπει, λοιπόν, να παρατηρήσουμε με προσοχή τί είναι αυτό που βρίσκεται σε αφθονία την εποχή που θα κυνηγήσουμε το θήραμά μας και να προσπαθήσουμε να το αντιγράψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Φυσικά δεν θα ξεκινήσουμε από το μηδέν καθώς υπάρχουν αρκετές μιμήσεις μικρών ψαριών και καρκινοειδών από τις οποίες θα αρχίσουμε. Αναφορικά οι σημαντικότερες, όσον αφορά τα μικρά ψαράκια είναι το Leftys Deciever και το Surf Candy και όσον αφορά τα καρκινοειδή έχουμε το Clouser. Προτιμήστε τα γήινα χρώματα και προπαντός μην διστάζετε να πειραματιστείτε!

 

P1080104

 

Τέλος, να πω ότι καλό να εφαρμόζουμε την τεχνική του catch and release όσο το δυνατό περισσότερο. Τα λαυράκια δεν είναι απεριόριστα και δυστυχώς τελευταίες έρευνες έδειξαν πως ο πληθυσμός τους ανά την Ευρώπη έχει μειωθεί δραματικά. Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας να διατηρήσουμε όσο μπορούμε το είδος αυτού του πολύ σημαντικού θηρευτή/θηράματος. Έτσι, αν θέλουμε να κρατήσουμε, κρατάμε μόνο μέσα στα όρια του νόμου (ελάχιστο μήκος τα 25cm και μέγιστο συνολικό βάρος τα 3kg) κοιτώντας πάντα να κρατάμε όσο το δυνατό λιγότερα ψάρια.

Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε μόνο εκεί. Τί σημαίνει αυτό; Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρανομία παρατηρήσουμε στα μέρη που ψαρεύουμε στους αντίστοιχους φορείς (λιμενικό, αστυνομία). Σημαντικό επίσης να διατηρούμε όσο γίνεται καθαρότερα τα μέρη που επισκεπτόμαστε μαζεύοντας σκουπίδια, είτε δικά μας είτε ξένα!!

 

 

Όπως καταλαβαίνεται το κυνήγι του θαλασσινού «λύκου» με μύγα, είναι πολλά υποσχόμενο και μπορεί να μας χαρίσει πολλές συγκινήσεις. Πιθανότατα στην αρχή να μας δυσκολέψει, αλλά στην πορεία με λίγο επιμονή και παρατήρηση θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε συχνά επιτυχίες.

Εν τέλει το λαυράκι ίσως είναι το κλειδί για να γίνει γνωστή και στην Ελλάδα αυτή η απολαυστική και εθιστική τεχνική ψαρέματος που δίκαια έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο.

 

DSCN0999

 

Του Γιούνη Δημήτριου 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.