Νομοθεσία ερασιτεχνικής αλιείας εσωτερικών υδάτων
- Details
Η ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία διέπεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 373/85 (131 Α΄), του Π.Δ. 99/03 και του Καν.(ΕΚ)1967/2006. Η ερασιτεχνική - αλιευτική αλιεία είναι η αλιεία που σκοπό έχει τη ψυχαγωγία ή την άθληση και όχι το βιοπορισμό ή την απόκτηση εισοδήματος.
Επιτρέπεται:
- Η ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία στην Ελλάδα , σε λίμνες, ποτάμια, παρόχθια οικοσυστήματα, εκβολές ποταμών, λιμνοθάλασσες, καθώς και σε οποιουσδήποτε σχηματισμούς υφάλμυρου και γλυκού νερού, επιτρέπεται μόνο από την ακτή και με την χρήση καλαμιού και μονάγκιστρου εργαλείου.
- Κάθε ερασιτέχνης ψαράς δικαιούται να αλιεύσει έως και 2 (δύο) κιλά ψάρια συνολικού βάρους, ή 3 (τρία) ψάρια σε ένα 24ωρο, ανεξαρτήτως μεγέθους και βάρους. (Π.Δ 373/85)-
Απαγορεύεται:
- Απαγορεύεται η πώληση , η εκμετάλλευση και η εμπορία των αλιευμάτων των εσωτερικών υδάτων.
- Απαγορεύεται η αλιεία με δυναμίτιδα ή άλλες εκρηκτικές ύλες ή με τοξικές, ναρκωτικές ή διαβρωτικές ουσίες ή με συσκευές που παράγουν ηλεκτρικές εκκενώσεις, καθώς επίσης και η αλιεία με οποιαδήποτε φυτική, χημική ή άλλη ουσία, που μπορεί να ναρκώνει, παραλύει, φονεύει ή καθιστά ανίκανα για κάθε αντίδραση τα υδρόβια ζώα (φλόμος, γαλατσίδα, σπλώνος, καρναρέζα, αγριόσπλωνος, μελισσάνδρα, γαλαζόπετρα κ.λπ.).
- Απαγορεύεται η χρήση πεζόβολου, διχτυών, συρόμενων εργαλείων και ψαροντούφεκου ή καμακιού.
- Απαγορεύεται η αλιεία της πέστροφας το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους λόγω ωοτοκίας των ψαριών.
Η αλιεία συγκεκριμένων ειδών των εσωτερικών υδάτων της Ελλάδας έχει περιορισμούς με βάση το μέγεθος. Η μέτρηση βάση ορισμού γίνεται από το ρύγχος μέχρι και το τέλος της ουράς του ψαριού.
Έτσι για κάθε ξεχωριστό είδος ισχύουν τα εξής:
Πέρκα -18 cm
Πεταλούδα -15 cm
Χέλι - 30 cm
Κορέγονος - 20 cm
Γλήνι -15 cm
Βάρβος - 20 cm
Με νομαρχιακές αποφάσεις, μπορεί να επιβληθούν για χρονική περίοδο μέχρι ένα έτος, ειδικά ή πρόσθετα περιοριστικά μέτρα της αλιείας, αν υπάρχει κίνδυνος μείωσης ή καταστροφής των ιχθυοαποθεμάτων ή κίνδυνος γενικότερης διαταραχής της ισορροπίας του υδάτινου συστήματος (άρθρο 10 του Ν.Δ.420/70 όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με τους Ν.1740/87 και Ν.2040/92).
Για την προστασία των έργων στις τεχνητές λίμνες, μπορεί με απόφαση του οικείου Νομάρχη να τίθενται και άλλοι περιορισμοί κατά τη διενέργεια της αλιείας (Β.Δ.142/71). Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η σύμφωνα γνώμη του φορέα διαχείρισης.
Κάθε ερασιτέχνης ψαράς οφείλει να γνωρίζει τις όποιες ειδικές απαγορεύσεις μπορεί να ισχύουν στα εσωτερικά ύδατα των περιοχών που ενδιαφέρεται να αλιεύσει.
Κυρώσεις:
Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται με φυλάκιση από 5 μηνών μέχρι 3 ετών και με χρηματική ποινή κατά το άρθρ. 57 του ποινικού κώδικα το οποίο ορίζει ποινή μέχρι και 15.000 ευρώ
Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω είναι η δασική υπηρεσία, η αστυνομία αλλά και όλοι οι ερασιτέχνες αλιείς.