Greek English

left slogan

  • 00
  • 0
  • 1

Εργαλεία Fly Tying

flytying-tools
Σχεδόν οι περισσότεροι ψαράδες που ασχολούνται με το fly fishing κατασκευάζουν μόνοι τους τα δολώματα τους. Η όλη διαδικασία της κατασκευής μυγών λέγεται Fly tying και έχει δημιουργηθεί πάνω της μια τρομακτική βιομηχανία με στόχο τα υλικά και τα εργαλεία!
Ας ξεκινήσουμε γνωρίζοντας τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστεί κάποιος για να κάνει τα πρώτα του βήματα στο θαυμαστό κόσμο της κατασκευής "μυγών". Ο παρακάτω κατάλογος αποτελείτε μόνο από τα βασικότερα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να δέσουμε μία μεγάλη ποικιλία μυγών. Στο εμπόριο θα βρείτε αλλά τόσα που το καθένα δίνει την δική του βοήθεια στον ψαρά(ή καλλιτέχνη?)

 

 

 

 

 

vice
Vice (μέγγενη)

Η μέγγενη είναι ένας απλός σφικτήρας για να σταθεροποιούμε το αγκίστρι ώστε να μπορέσουμε να δέσουμε πάνω του τα υλικά και να κατασκευάσουμε μια μύγα. Μια καλή μέγγενη θα πρέπει να είναι εύχρηστη και να έχει την δυνατότητα να σφίγγει γερά μια μεγάλη γκάμα αγκιστριών, από πολύ μικρά όπως το νούμερο #20 μέχρι πολύ μεγαλύτερα όπως #2/0 για την κατασκευή μεγάλων streamer και διαφόρων μυγών για θαλασσινά ψαρέματα. Υπάρχει επίσης ένα ακόμα χαρακτηριστικό που δεν θα πρέπει να παραμελήσει κάποιος και είναι η δυνατότητα περιστροφής της, 360 μοίρες. Αυτές είναι οι λεγόμενες rotary vices και είναι αρκετά πρακτικές. Ένα καλό τεστ για την δύναμη της μέγγενης είναι να δοκιμάσετε να λυγίσετε ένα αγκίστρι πάνω της χωρίς να κουνηθεί από θέση του. Η μέγγενη διατίθεται με δυο ειδών βάσεις στήριξης. Η κλασική και οικονομικότερη βάση στήριξης είναι η c-clamp και δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν απλό σφικτήρα! Μια μέγγενη με τέτοια βάση στήριξης μπορούμε πολύ εύκολα να την προσαρμόσουμε στο ξύλο του τραπεζιού ή του γραφείου μας. H δεύτερη βάση στήριξης που αποτελεί και την προτίμηση μου - λόγο της εύκολης αλλαγής θέσης - είναι η pedestal. και είναι μια αρκετά βαριά βαση για να κρατήσει όρθια την μέγγενη.


bobbin-holder
Bobbin Holder

Το συγκεκριμένο εργαλείο μας βοηθά στο να δουλέψουμε την κλωστή πάνω στο αγκίστρι. Αποτελείτε από ένα σωληνάκι που περνάει το νήμα μέσα του και 2 ‘’μπράτσα’’ που διατηρούν μια σταθερή ένταση/σφίξιμο στο καρούλι του νήματος. Υπάρχουν επίσης κάποια καινούρια bobbin holders και διαθέτουν φρένο που ρυθμίζει την ένταση απελευθέρωσης της κλωστής. Προτιμήστε ένα καλό, κεραμικό bobbin holder για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να κοπεί η κλωστή!


bobbin-threader
Bobbin Threader

Το bobbin threader αποτελεί ένα εργαλείο-βοηθό για το bobbin holder και είναι μια πολύ απλή κατασκευή. Είναι αρκετά δύσκολο κάποιος να καταφέρει να περάσει την κλωστή μέσα από το σωληνάκι bobbin holder. Με την βοήθεια του παραπάνω εργαλείου αυτό γίνεται μία πολύ απλή υπόθεση…

 

scissors
Scissors (ψαλιδάκια)

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι τα βασικότερα στο fly tying. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε διαφορετικό ψαλιδάκι για τις ποιο ‘’σκληρές’’ δουλειές ώστε να μην ταλαιπωρούμε τις λεπίδες από το κύριο ψαλιδάκι που χρησιμοποιούμε για να κόβουμε φτερά και τρίχες. Επιλέξτε καλής ποιότητας ψαλιδάκια με αρκετά αιχμηρές λεπίδες.


hackle-plier
Hackle Plier

Το εργαλείο αυτό μας βοήθα να κρατήσουμε και να τυλίξουμε γύρο από το αγκίστρι ένα φτερό αλλά και διάφορα άλλα υλικά. Προτείνω να χρησιμοποιείται ένα καλής ποιότητας hackle plier ώστε να μπορεί να κρατήσει γερά και σταθερά ένα φτερό και να μην το επιτρέπει να κοπεί την ώρα που το τυλίγουμε στο αγκίστρι.


hair-stacker
Hair Stacker

Σε πολλές μύγες χρησιμοποιούμε τρίχες ζώων όπως του ελαφιού για τα φτερά τους. Το Hair Stacker μας βοηθά να ευθυγραμμίσουμε τις άκρες διαφόρων τριχών. Αποτελείτε από 2 κομμάτια, το σωληνάκι και το κάτω μέρος του. Ρίχνουμε τις τρίχες μέσα του και με μερικά χτυπήματα του hair stacker στο τραπέζι αυτές ευθυγραμμίζονται και έτσι μπορούμε να τις δουλέψουμε πάνω στο αγκίστρι καλύτερα δημιουργώντας τέλειες απομιμήσεις εντόμων.


bodkin-needle
Bodkin/Dubbing Needle

Το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να το παρομοιάσει κανείς με μια μεγάλη βελόνα με λαβή… Το Bodkin βρίσκει χρήση σε πολλές καταστάσεις πάνω στην κατασκευή μια μύγας όπως στο καθάρισμα του βερνικιού από το κεφάλι του αγκιστριού…


whip-finisher
Whip Finisher

Όπως το λέει και το όνομα του αυτό το εργαλείο είναι για να ολοκληρώσουμε την μύγα κάνοντας τον τελευταίο κόμπο με την κλωστή. Είναι κάπως πολύπλοκη η λειτουργία του αλλά όταν κάποιος την μάθεις, κάνει το τελείωμα της μύγας πολύ μια πολύ εύκολη και γρήγορη υπόθεση…