Greek English

left slogan

  • 00
  • 0
  • 1

Fly Fishing στα Chalkstream της Αγγλίας

Andreas
Κατά την διάρκεια ενός ταξιδίου που κάναμε με την γυναίκα μου, Ελένη, στην Αγγλία βρεθήκαμε στο Salisbury. Το Salisbury είναι μια μικρή πόλη 140 χιλιόμετρα έξω από το Λονδίνο, στην περιοχή Wiltshire στην οποία βρίσκονται μερικά από τα διασημότερα Chalk Streams.

 

Wylye

"River Wylye"

 

Chalk Stream
Τα Chalk streams είναι ένα ιδιαίτερο είδος ποταμών που συναντάται στην νότια Αγγλία. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ποτάμια της Ελλάδας που τα νερά είναι επιφανειακά/βρόχινα(freestone) και πηγαία, τα chalk streams τροφοδοτούνται από τους υδροφόρους ορίζοντες…. Τα νερά τις βροχής φιλτράρονται από το πορώδες έδαφος των λόφων και ξαναεμφανίζονται χαμηλότερα αναβλύζοντας από το έδαφος και έτσι δημιουργούν αυτό το είδος ποταμών με συνήθως σταθερή ροη και χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις στην στάθμη τους.

 

Andreas-with-brown-trout

"Ο Ανδρέας με μια πανέμορφη καφετιά πέστροφα"

 

Salisbury & District Angling Club
Στο Salisbury μας περίμενε ο φίλος Ανδρέας Τοπιτζής. Ο Ανδρέας είναι έλληνας που μένει μόνιμα πλέον στην Αγγλία και εργάζεται σαν γενικός διευθυντής του Salisbury & District Angling Club. Με τον Ανδρέα γνωριζόμαστε αρκετό καιρό έχοντας μια διαδικτυακή επικοινωνία σε θέματα fly fishing, προστασίας και διαχείρισης των ποταμών και της πέστροφας… Είναι ένας άνθρωπος με περίσσια αγάπη και πάθος για το fly fishing και τα περιβαλλοντολογικά θέματα που αφορούν το οικοσύστημα των ποταμών.

 

Salisbury-Angling-club

"Το γραφείο του συλλογου"


ChalmersSML
Ο Ανδρέας είναι ο ένας εκ των δώδεκα μελών του συλλόγου που σε συνεργασία συγγραψαν, το πληρέστερο βιβλίο σχετικά με το fly fishing σε Chalkstream, το "Chalkstream Fly Fishing - A 21st Century Anthology".
Στην Αγγλία, όπως και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, απαιτείται έκδοση άδειας για να ψαρέψεις στα εσωτερικά ύδατα. Την άδεια αυτή μπορείς να αγοράσεις είτε στο ταχυδρομείο είτε μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του Enviroment Agency. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το είδος της άδειας και τη χρονική διάρκειά της.
Η άδεια αυτή σου δίνει το δικαίωμα να χρησιμοποιείς καλάμι για ψάρεμα, δε σου παρέχει όμως πρόσβαση σε ποτάμια ή λίμνες. Τα περισσότερα απ τα εσωτερικά ύδατα ανήκουν στους ιδιοκτήτες της γης που τα περικλείει. Η διαχείριση αυτών όμως γίνεται μέσω συλλόγων και ιδιοκτήτων σε συνεργασία με το υπουργείο περιβάλλοντος(Environment Agency) με την βοήθεια φιλανθρωπικών οργανισμών όπως το Angling Trust, Wild Trout Trust, Salmon & Trout Association κτλ. Συνεπώς ένας ποταμός μπορεί σε άλλον να ανήκει και άλλος να έχει αγοράσει ή ενοικιάσει τα αλιευτικά δικαιώματα και τη διαχείρισή του.
Το Salisbury & District Angling Club κατέχει αρκετά κομμάτια των ποταμών της περιοχής και απαριθμεί περίπου στα 2200 μέλη. Για να γίνει κάποιος μέλος του club σήμερα μπαίνει σε λίστα, με μέσο όρο αναμονής τα 4 με 5 χρόνια, μέχρι να ελευθερωθούν θέσεις! Μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας μου είπε πως καθημερινώς δέχεται καινούριες αιτήσεις!!!!

 

grayling2

"Θύμαλος στον Avon"


Το Club, όπως μου εξήγησε, εκτός των εμπλουτισμών, είναι υπεύθυνο για πολλές περισσότερες απαραίτητες διεργασίες στα πλαίσια της διαχείρισης των ποταμών.
Οι εμπλουτισμοί γίνονται με ψάρια μεγαλωμένα, γύρο στα 400-500γρ, που φέρουν πάνω τους ένα στίγμα σαν τατουάζ για να τα ξεχωρίζουν και είναι στειρωμένα για να μην ζευγαρώνουν με τα άγρια του ποταμού και εκφυλιστεί το αυτόχθον είδος.
Σε τακτά διαστήματα και ιδιαίτερα πριν και μετά από διεργασίες μέσα στο ποτάμι, κάνουν ελέγχους για να δουν τον πληθυσμό των ψαριών και κατά πόσο επηρεάστηκε από τις διεργασίες που έγιναν.
Διαθέτουν ειδικό εντομολόγο που εξετάζει την ποσότητα και την ποικιλία των εντόμων που ζουν στο ποτάμι. Μια ξαφνική έλλειψη κάποιου είδους εντόμων μπορεί να κρύβει ακόμα και μια μόλυνση στα νερά του ποταμού.
Επίσης, κλαδεύουν τα υδρόβια φυτά(Ranunculus, Starwort κτλ), που είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των chalk stream, συγκεκριμένες ημερομηνίες μέσα στον χρόνο για να γίνουν τα ποτάμια ποιο ευκολοψάρευτα. Αυτή διεργασία γίνεται με προσοχή και συγκεκριμένο τρόπο γιατί τα φυτά αυτά είναι η κατοικία των υδροβίων εντόμων. Χωρίς φυτά δεν θα έχει έντομα και χωρίς έντομα δεν θα έχουν τροφή τα ψάρια….
Δευτέρα πρωί λοιπόν, 14 Νοεμβρίου, 2 μέρες πριν το κλείσιμο της σεζόν για το ψάρεμα της πέστροφας στο συγκεκριμένο ποτάμι κι εγώ βρίσκομαι στα γραφεία του Salisbury & District Angling Club, όπου με περίμενε ο Ανδρέας..

 

avon-river

"Ποταμός Αvon (beat 2)"

 

Ποταμός Avon
Το γραφείο του club βρίσκεται στο Little Durnford και είναι δίπλα από έναν εκ των διασημότερων ποταμών της Αγγλίας, τον Avon, τον οποίο ψάρευε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο γνωστός Frank Sawyer, εφευρέτης της “Pheasant Tail Nymph" και του "Killer Bug".
Το συγκεκριμένο κομμάτι του Avon είναι χωρισμένο σε “beats”, δηλαδή σε μικρότερα κομμάτια όπου ψαρεύει ένας ψαράς την ημέρα. Ο κάθε ψαράς περνά από το γραφείο του συλλόγου και ο Ανδρέας του δίνει όποιο beat είναι ελεύθερο.

Σε ολόκληρο το κομμάτι του ποταμού στο Durnford δεν υπήρχε κανείς άλλος ψαράς εκείνη την μέρα λόγω του ότι ήταν καθημερινή, έτσι μπόρεσα να ψαρέψω το beat 1 και 2 που είναι παρακλάδι του Avon, το οποίο ψάρεψα μόνος μου μέχρι το μεσημέρι. Στην συνέχεια πήγαμε παρέα σε διαφορετικό σημείο του ποταμού, πιο ψηλά, στο West Amesbury.

 

Avon-brown-trout

"Αγρια πέστροφα του Avon"

 

flyfishing-avon-river1

"O Avon στο West Amesbury"


Το ψάρεμα σε chalk stream είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό sight fishing. Δηλαδή, ο ψαράς παρατηρεί προσεκτικά το νερό, με σκοπό να δει κάποιο ψάρι να τρώει, είτε επιφανειακά είτε λίγο κάτω από αυτή, ή ακόμη και να δει κάποιο ψάρι μέσα στο νερό και τότε του παρουσιάζει την κατάλληλη απομίμηση, η οποία μπορεί να είναι στεγνή μύγα ή νύμφη. Το ψάρεμα επιτρέπετε μόνο κόντρα στη ροή του ποταμού (upstream) και χρησιμοποιώντας μόνο μια μύγα dry ή nymph.

O Avon, στα σημεία όπου ψάρεψα, εκτός από πέστροφα (brown trout) και θύμαλο (grayling), που είναι και ο κύριος πληθυσμός της ιχθυοπανίδας του, έχει και αλλά είδη ψαριών κεφάλους (chub), ασπρόψαρα (dace) και κάποιες τούρνες (pike).

Οι κυρίως στόχοι μας όμως ήταν οι θύμαλοι και οι πέστροφες. 

 

grayling5

"Θύμαλος σε Dry Fly #16"

 

grayling1 

"Θύμαλος σε Nymph #18"


Ο εξοπλισμός που είχα μαζί μου ήταν ένα καλάμι 8 ποδιών με #4 DT ορμιά, leader 9ft πάχους 5Χ και tippet 6X.
Η nymph που χρησιμοποίησα με επιτυχία ήταν μια beadhead flashback pheasant tail και από τις στεγνές ήταν οι F-Fly και Griffin Gnat σε νούμερα #16 και #18.
Τα τελικά αποτελέσματα της ημέρας δεν ήταν τα αναμενόμενα λόγω μιας βροχούλας και της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών.
Σε γενικές γραμμές είδαμε αρκετά ψάρια, αλλά δεν είχαν όλα όρεξη για φαγητό.

 

Avon

"Avon στο West Amesbury"

 

Ποταμός Wylye
Την επόμενη ημέρα παρά την προτροπή του Ανδρέα να ψαρέψω ξανά τον Avon στο West Amesbury αποφάσισα να πάω παρέα με την Ελένη σε ένα πιο δύσκολο ποτάμι τον Wylye όπου ήταν και το B&B (ενοικιαζόμενο δωμάτιο) που μέναμε.
Στα περισσότερα ποτάμια απαγορεύεται να πάει κάποιος επισκέπτης ακόμη και για μια απλή βόλτα για να περπατήσει στην όχθη, εκτός των μελών του club.
Στην περιοχή Stapleford & Druid του Wylye διέρχεται ένα δημόσιο μονοπάτι διπλά από το ποτάμι οπότε ήταν ευκαιρία να πάω παρέα με την γυναίκα μου.

O Wylye είναι ένα μικρότερο ποτάμι από τον Avon με λιγότερους αλλά μεγαλύτερους θύμαλους και πέστροφες.

 

Wylye2

"River Wylye"

 

Wylye-brown-trout

"Αγρια πέστροφα στον Wylye"


Λόγω του μικρού μεγέθους του, και για να μπορεί να υποστηρίξει περισσότερους ψαράδες ανά ημέρα, δεν επιτρέπεται το wading.
To ποτάμι πανέμορφο, με πολλά και μεγάλα ψάρια που δυστυχώς δεν έτρωγαν σε τίποτα, εκτός από μια άγρια πέστροφα μεσαίου μεγέθους και ένα μωρό θύμαλο που κατάφερα να κοροϊδέψω με μια #18άρα νύμφη.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πληθώρα άγριας ζωής που παραβάλει τα ποτάμια. Ψάρευα κυριολεκτικά ανάμεσα σε πάπιες, κύκνους, σκιουράκια, λαγούς και πάρα πολλούς φασιανούς.

 

 Wylye1

"River Wylye"

 

Grayling-House-BB
Τέλος δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω για την όμορφη διαμονή μας στο Graying House B&B του Rick και της Lorene, που βρίσκεται μπροστά στον Wylye και 9 περίπου χιλιόμετρα έξω από το Salisbury!
Ο Rick είναι ένας εξαίσιος άνθρωπος, παθιασμένος fly fisher και φύλακας/ελεγκτής στον Wylye.
Για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το Salisbury, το Grayling House είναι ανεπιφύλακτα η πρότασή μου για διαμονή, καθώς διαθέτει καταπληκτική θέα, ζεστό και φιλικό περιβάλλον και είναι πολύ κοντά στα δύο σημαντικότερα μνημεία/αξιοθέατα της περιοχής, το Stonehenge και το Old Sarum!

 

stonehenge

 "Stonehenge"

 

 Avon-Tolis-Andreas

"Avon - West Amesbury"

 

Wylye-sight-fishing

"Sight Fishing"

 

Wylye-casting

"Casting"

 

Wylye-fish-on

 "Fish On!!!!!"

 

Wylye-cows

  "River Wylye"

 

salisbury-cottage

"Σπίτι με την παραδοσιακή χορτάρινη σκεπή στο Salisbury" 

 

Tolis-Andreas

"Εγώ με τον Ανδρέα"

 

salisbury-cathedral

"Ο Καθεδρικός Ναός του Salisbury"